Mellemørebetændelse

Generel viden om mellemørebetændelse

Hvad er øresmerter og mellemørebetændelse?

Mange oplever øresmerter på et eller andet tidspunkt i livet. Øresmerter skyldes tit væske på mellemøret, også kaldet ”forkølelsesører”. Når man er forkølet, kan det ske at det rør som går fra næse til mellemøret lukker af. Dermed skabes et undertryk i mellemøret grundet væskeansamling, hvilket er årsag til øresmerterne. Dette kan desuden give en fornemmelse af nedsat hørelse eller at have en ’klap’ for øret. 

Øresmerter kan desuden også være forårsaget af mellemørebetændelse.

Mellemørebetændelse skyldes infektion i slimhinderne, som sidder i mellemøret. Ved mellemørebetændelse stiger trykket i mellemøret hvilket resulterer i smerter, feber, væske i øret mv.

Mellemørebetændelse er blandt de hyppigste infektioner hos børn. Ca. 75% af alle danske børn har prøvet at have mellemørebetændelse, før de starter i skole. Allerede ved 3 års-alderen har de fleste børn haft mellemørebetændels mindst én gang.

mellemørebetændelse hos børn

Hvad er symptomerne på mellemørebetændelse?

Af hyppigt fremkommende symptomer kan nævnes:

Ondt i øret, væske fra øregangen og nedsat hørelse

Feber, forkølelse/influenza og sløjhed​

Uro, gråd og dårlig søvn

Hvorfor får man mellemørebetændelse?

Mellemørebetændelse forekommer ofte i forbindelse med infektioner i de øvre luftveje, såsom forkølelse og influenza. Når man er forkølet, hæver slimhinderne i øret, hvilket svækker kroppens naturlige evne til at udligne trykket i mellemøret. 

Den væske som slimhinderne producerer, ophober sig og forbliver i mellemrøret, hvilket skaber optimale leveforhold for bakterier og dermed øges risikoen for mellemørebetændelse.

Børn og voksne som lider af gentagne mellemørebetændelse, ondt i hals og ører samt andre influenzalignende symptomer mangler typisk en eller flere vigtige bakterier i de deres naturlige forsvar mod udefrakommende infektioner. Særligt børn i daginstitution er mere udsatte for mellemørebetændelse, grundet de trange pladsforhold og nærkontakt med andre børn.

Kan mellemørebetændelse smitte?

Mellemørebetændelse smitter som udgangspunkt ikke, men da mellemørebetændelse ofte er forårsaget af forkølelse og influenza, kan det være en god ide at arbejde hjemmefra/holde barnet hjemme fra institution indtil sygdommen har fortaget sig. Forkølelse og influenza smitter typisk gennem host og nys men kan også smitte via kontaktflader såsom mønter, dørhåndtag, legetøj mv. som mange andre rører ved. I få tilfælde kan øreflåd indeholde bakterier som kan gøre andre syge, f.eks. ved at en rask person kommer i kontakt med øreflåd fra en syg person.

Væske fra øregangen?

Ved mellemørebetændelse kan der gå hul på trommehinden, hvorefter der løber pus fra øregangen. Det kan virke voldsomt, men er ofte et tegn på, at barnet er ved at få det bedre. Trommehinden vil typisk gro sammen igen af sig selv. Du skal dog være opmærksom på om der fortsat er væske i mellemøret, da det kan give nedsat hørelse.

mellemørebetændelse bobble
mellemørebetændelse bobble

Mellemørebetændelse uden feber?

Mellemørebetændelse er tit ledsaget af feber, men de to ting er ikke nødvendigvis en forudsætning for hinanden. Selvom feber er blandt de hyppigste symptomer på mellemørebetændelse, kan man godt have mellemørebetændelse uden også at have feber.

Væske fra øregangen?

Ved mellemørebetændelse kan der gå hul på trommehinden, hvorefter der løber pus fra øregangen. Det kan virke voldsomt, men er ofte et tegn på, at barnet er ved at få det bedre. Trommehinden vil typisk gro sammen igen af sig selv. Du skal dog være opmærksom på om der fortsat er væske i mellemøret, da det kan give nedsat hørelse.

Mellemørebetændelse uden feber?

Mellemørebetændelse er tit ledsaget af feber, men de to ting er ikke nødvendigvis en forudsætning for hinanden. Selvom feber er blandt de hyppigste symptomer på mellemørebetændelse, kan man godt have mellemørebetændelse uden også at have feber.

Hvordan behandler man mellemørebetændelse?

Mellemørebetændelse går oftest over af sig selv i løbet af 2-3 dage, i takt med at kroppens immunsystem selv bekæmper infektionen. I de fleste tilfælde vil det ikke være nødvendigt at behandle med antibiotika. Nogle børn og voksne oplever dog gentagne mellemørebetændelser, hvilket kræver særlig opfølgning og behandling. Personer som oplever gentagne mellemørebetændelser, heraf langvarige symptomer og sygdom får i nogle tilfælde indopereret dræn i trommehinden. Dette gøres for at skaffe luft til mellemøret, så væskeansamling undgås og hørelsen forbedres.

Hvad kan man gøre for at undgå mellemørebetændelse?

Det kan være svært at undgå mellemørebetændelse, da det typisk opstår pludseligt og i forbindelse med forkølelse. Er du eller dit barn tilbøjelig til at få mellemørebetændelse ofte, kan det være en god ide at arbejde hjemmefra/blive hjemme fra institution under influenzasæsonen, for at undgå smitte. Hvis først skaden er sket handler det i højere grad om lette smerterne og dæmpe feberen, da mellemørebetændelsen typisk vil aftage af sig selv i løbet af 2-3 dage.

Throat & EarVärn® virker ved at styrke det naturlige forsvar i mundhulen, så risikoen for øvre luftvejsinfektioner, såsom hals- og mellemørebetændelse, mindskes. De gode mælkesyrebakterier frigives i munden, når Throat & EarVärn® sugetabletten tages.

Det kan du selv gøre:

Smerter forværres når barnet ligger ned. Til natten kan du derfor prøve med en ekstra pude under hovedet eller et par bøger under sengen, så hovedenden hæves et par centimeter

Smertelindre med paracetamol 2-3 gange i døgnet

Sørge for at give rigeligt med væske

Næsedråber ved tilstoppede luftveje

Hvordan forebygger man gentagne mellemørebetændelser?

Ny viden på området viser at personer, som ofte har ondt i ører og hals, mangler en specifik bakterie. Netop den bakterie har vist sig at spille en væsentlig rolle for menneskets værn imod ”invasion” udefra. Nogle børn og voksne lider oftere af ondt i halsen, øre- og halsbetændelse samt influenzalignende symptomer, da deres naturlige forsvar i mundhulen typisk indeholder færre af de vigtige bakterier. Forklaringen finder man i en undersøgelse af dr. John Tagg der identificerede og isolerede mikrobiologien i en unik mælkesyrebakteriestamme kaldet Streptococcus Salivarius K12. Streptococcus Salivarius K12 findes naturligt i den mikroflora vi alle bærer rundt på i munden. Dermed påviste dr. John Tagg en sammenhæng mellem tilstedeværelsen af Streptococcus Salivarius K12 og et stærkt forsvar i mundhulen.
Ved at tilføre Streptococcus Salivarius K12 på daglig basis styrkes det naturlige forsvar, så risikoen for øvre luftvejsinfektioner såsom influenza, ondt i hals og ører mv. mindskes. Helt lavpraktisk foregår det ved at mælkesyrebakterierne hæfter sig i mundhulen, breder sig, lukker ”hullerne” i forsvaret og styrker den eksisterende mikroflora.

Ukomplet immunforsvar

Komplet immunforsvar

Hvornår skal man kontakte lægen?

  • Hvis der ikke er bedring efter 2-3 døgn
  • Hvis der flyder pus fra øret i mere end 2 døgn
  • Hvis symptomerne tager til, særligt hvis der er tale om et barn under 6 måneder

Sidder du stadigvæk tilbage med et spørgsmål?

Hos Värn® bestræber vi os på at yde en personlig rådgivning og derfor har du mulighed for at stille dine spørgsmål direkte hos os.